Chat with us, powered by LiveChat

GUIDE DE DIAMANTS

Geen twee diamanten zijn exact gelijk. Elke is uniek. Dat is waarom over de jaren heen, een universele standaard werd vastgezet om diamanten te identificeren. De kwaliteit en de waarde van de diamant wordt gedefinieerd volgens de 4 C’s : karaat, kleur, klaarheid en slijpvorm.

VORM

Een vaak voorkomend misverstand is dat de term ‘slijpvorm van de diamant’ ook refereert naar de vorm van de diamant. Slijpvorm is dat wat bepaalt hoe welgeslepen de diamant is, terwijl de vorm de figuur is waarin de diamant geslepen is. Diamanten kunnen in verschillende vormen geslepen worden, de best gekende is waarschijnlijk de ronde briljant.

NATUURLIJKE DIAMANTEN

Natuurlijke diamanten worden gevormd door geologische processen. Ze worden gevormd bij extreem hoge temperaturen en druk in een diepte van honderden kilometers in de mantel van de aarde. De meeste diamanten die gevonden worden in de natuur zijn meer dan 1 biljoen jaar oud en zijn zeer zeldzaam. In een gemiddelde mijn, moet 100 ton rotsen behandeld worden om een diamant groter dan 1 karaat te vinden. Het neemt tijd en moeite in beslag om deze pure wonderen van de natuur te vinden die we zo koesteren.

SOORTEN DIAMANTEN

Een diamant met een perfect kristalrooster volledig gemaakt van koolstof zou helemaal kleurloos zijn. In werkelijkheid, echter, hebben alle kristallen van diamanten atomische onzuiverheden en structurele imperfecties. Die laatste noemt men ‘kleurcentra’ want deze zijn verantwoordelijk voor de kleur van een diamant. De vaakst voorkomende atomische onzuiverheid in een diamant is stikstof. Op basis van de locatie van deze stikstof in het kristalrooster van de diamant, kan men de diamanten in twee hoofdgroepen klasseren. De eerste groep diamanten bevat een hoger niveau van stikstof, terwijl de tweede groep diamanten bijna geen stikstof bevatten.

SPECIAAL GEKLEURDE DIAMANTEN

Diamanten kunnen verschillende kleuren hebben. Als een diamant een andere kleur dan helder geel of helder bruin aan de bovenkant vertoont, dan noemen we dit speciaal gekleurde diamanten. Vele van deze diamanten zijn heel zeldzaam, vooral deze met de kleuren rood, groen of blauw.

Het is heel moeilijk om een speciaal gekleurde diamant te klasseren. Ze worden voornamelijk gewaardeerd voor de intensiteit en de verdeling van hun kleuren, maar ook slijpvorm en karaat worden in acht genomen. Onze edelsteenexperts analyseren de diamant in detail om vervolgens een passend Natural Diamand Grading Colour Grading Report te geven.